Navigatorul este învechit!

Actualizați navigatorul pentru a vizualiza corect acest site.

Actualizați navigatorul acum!
Comparați zborurile

Sfaturi în lume

Sfaturi din întreaga lume
Încercarea de a ghici când și cât de bine să sfătui când te afli într-o țară străină poate fi problematică. Ospatari, taximetriști, hotelieri: ar trebui să sfătuiți pe toți?

Deși bascularea este norma în Statele Unite și America de Nord în general, nu este obișnuită în multe părți ale lumii. De fapt, în unele țări precum China și Japonia, oamenii vor fi jigniți dacă ați recomandat pentru serviciile prestate. Înainte de a pleca într-o călătorie, poate fi o idee bună să aflați despre practicile comune ale țărilor vizitate.​​​​​​​
Regulile și obiceiurile se schimbă de la o țară la alta, așa că este dificil să știi cât de bine ar trebui să sfătuiești. Iată o listă a obiceiurilor de tipping în unele dintre cele mai vizitate țări din lume:

- Germania: germanii nu lasă restul pe masa restaurantului, este mai bine să specificați cantitatea sfatului (de obicei între 5 și 10%) la plata.
- Anglia: de la 10 la 15%, verificați dacă nu este deja inclus în cont, deoarece este obligatoriu aici.
- Belgia: sfatul este întotdeauna inclus în factură, dar lăsând ceva în plus este foarte apreciat.
- Croația: nu există nicio obligație de sfat, dar este o practică bună să lăsați un sfat dacă sunteți mulțumit.
- Spania: serviciul este inclus în factură, dar un sfat de 10% este foarte apreciat.
- China: bascularea a fost interzisă mult timp, dar odată cu extinderea turismului a revenit la o practică mai comună în stațiunile turistice. Localnicii care oferă un serviciu turiștilor vor aștepta ceva ca un semn de recunoștință.
- Statele Unite: ar trebui să fie adăugat întotdeauna între 15 și 20% din factură, în unele restaurante și cluburi, acesta este deja calculat în prețul final. Cu toate acestea, este recomandabil să fii generos cu personalul hotelului, șoferii de taxi și angajații din turism.
- Japonia: evitați bascularea. În Japonia, lăsarea unui sfat poate fi o ofensă, mulți japonezi nu vor să dea ideea cerșetorilor.
- Franța: la discreția clientului, de obicei, rotunjiți factura și lăsați restul.
- Italia: serviciul este inclus în preț, dar ca și în alte țări, lăsând un sfat dacă sunteți mulțumit este binevenit.
- Olanda: tot în Olanda serviciul este inclus în preț, dar este folosit pentru a lăsa un sfat de aproximativ 10% dacă sunteți mulțumit.
- Turcia: nu este obligatorie, dar recomandată, este un semn de satisfacție foarte apreciat.
- Australia: aici nu așteptați să primiți un sfat, dar dacă dați, ar fi totuși apreciat.
- Canada: ar trebui să lăsați întotdeauna un sfat cuprins între 10 și 15% din factura dvs., care trebuie majorat în funcție de satisfacția dvs.
- Egipt: pentru mulți lucrători din turism, tippingul este o sursă importantă de venit. dacă este satisfăcut, este un obicei bun să-l dai.
- Rusia: nu este obligatorie, dar este o practică obișnuită să lăsați ceva chelnerilor sau angajaților instalațiilor turistice.

Ești pregătit pentru următoarea vacanță? Cu sfatul nostru nu puteți greși!
Găsiți-ne pe
Înregistrează-te gratuit pentru a primi ultimele actualizări de călătorie.
Clic pe Permite când apare mesajul despre Notificări.