Vaccinuri
În prezent există mai multe vaccinuri în stadii avansate, iată-le:
- Vaccinul Pfizer
Cele mai cunoscute în acest moment: datele publicate au arătat că vaccinul este eficient până la 95%. Se administrează în două doze, la o distanță de trei săptămâni. Peste 40.000 de oameni din Marea Britanie au primit deja acest vaccin, fără să aibă consecințe negative sau probleme după ce l-au luat.
- Vaccinul AstraZeneca
Datele referitoare la acest vaccin arată o rată de eficacitate de 70% a celor care prezintă simptome Covid, care arată, de asemenea, un răspuns imun puternic la persoanele în vârstă. Vaccinul AstraZaneca este, de asemenea, administrat în două doze și poate fi unul dintre cele mai ușor de distribuit vaccinuri, deoarece, spre deosebire de Pfizer, nu trebuie depozitat la temperaturi foarte scăzute.
- Vaccinul Moderna
Similar cu vaccinul Pfizer, acesta are o rată de eficacitate de 94,5%, conform datelor companiei. Se administrează în două doze, la distanță de patru săptămâni. Acest lucru pare, de asemenea, mai ușor de depozitat decât Pfizer, deoarece pare să rămână stabil la temperaturi mai scăzute timp de până la șase luni.
Ce alte vaccinuri sunt în curs de dezvoltare?
În plus față de cele 3 menționate mai sus, există și alte vaccinuri în curs de dezvoltare, cum ar fi vaccinul rus Sputnik V, este 92% eficient conform datelor publicate public. Institutul de produse biologice Wuhan și Sinopharm din China și Institutul rus de cercetare Gamaleya sunt, de asemenea, în testarea finală cu propria lor versiune a vaccinului.
Evident, va fi esențial să ne dăm seama care metodă produce cele mai bune rezultate, dar în acest moment există multe opțiuni.
Cine va primi primul vaccin?
Acest lucru va depinde de situația din țara specifică și de rata de răspândire a Covid. Cu toate acestea, se pare că segmentul mai în vârstă al populației va avea prioritate, deoarece acestea sunt mai expuse riscului, urmate de lucrătorii din domeniul sănătății, cum ar fi personalul spitalului.
Ce mai trebuie făcut?
Dovezile trebuie să arate că vaccinurile sunt sigure înainte de a putea fi administrate liber. Cercetătorii trebuie, de asemenea, să înțeleagă cât poate dura protecția obținută cu vaccinul. Este probabil ca 60-70% din populația lumii să fie imună pentru a preveni continuarea răspândirii ușoare a virusului, dacă vaccinul funcționează perfect.